سرودهای هومری (Homeric Hymns)

سرودهای هومری شامل حدود ۳۳ سرود هستند که از نظر طول و محتوا بسیار متفاوت‌اند. برخی فقط چند سطرند و برخی همچون سرود به دِمِتِر یا آپولو چند صد بیت دارند. این سرودها بین قرون ۷ تا ۵ پیش از میلاد نگاشته شده‌اند و هدف آن‌ها ستایش و روایت اسطوره‌ای زندگی، قدرت و اعمال خدایان است. این سرودها اغلب در مراسم مذهبی یا جشن‌های آیینی خوانده می‌شدند.

خدایان محوری

خدایانی که در سرودها ستایش می‌شوند عبارت‌اند از:


زئوس (پادشاه خدایان)


آپولو (خدای موسیقی، شفا و پیشگویی)


دمتر (الهه‌ی کشاورزی و مادر بودن)


هرمس (پیام‌آور خدایان)


آفرودیت (الهه‌ی عشق و زیبایی)


دیونیسوس (خدای شراب و شوریدگی)

و خدایان دیگر، مانند هِرا، آتنا، هفائیستوس و آرتمیس.


یکی از برجسته‌ترین سرودها: دمتر

یکی از معروف‌ترین سرودها، سرود به دمتر است که ربوده شدن دخترش «پرسفون» توسط «هادس» (خدای مردگان) و اندوه و خشمی که منجر به خشکسالی می‌شود را روایت می‌کند. این سرود، علاوه بر جنبه اسطوره‌ای، توجیهی برای چرخه فصول و اهمیت آیین‌های کشاورزی در دنیای باستانی است.


ساختار و زبان

این سرودها اغلب با عباراتی مانند "من تو را می‌ستایم، ای..." آغاز می‌شوند. زبانشان شبیه ایلیاد و اودیسه است: حماسی، موزون، و پر از توصیف‌های پرشکوه. شعرها در قالب هگزامتری داکتیلیک (فرم رایج حماسه‌های یونانی) نوشته شده‌اند. درون‌مایه‌ها میان تجلیل دینی و روایت اسطوره‌ای در نوسان‌اند.


جایگاه ادبی

هرچند سرودهای هومری به اندازه‌ی ایلیاد یا اودیسه شهرت ندارند، اما منبعی کلیدی برای شناخت باورها، آیین‌ها و شخصیت‌پردازی خدایان یونانی‌اند. بسیاری از خدایان را از خلال همین سرودها بهتر می‌شناسیم. آن‌ها حلقه‌ی ارتباطی بین اسطوره، شعر، و آیین‌اند.


نتیجه‌گیری

«سرودهای هومری» بیش از آن‌که صرفاً آثار ادبی باشند، بیانی شاعرانه از جهان‌بینی و دینداری یونان باستان‌اند. در آن‌ها، خدایان انسانی می‌شوند و انسان به آن‌ها نزدیک می‌شود. اگر ایلیاد و اودیسه حماسه‌ی انسان‌اند، سرودهای هومری نیایش انسان به آسمان‌اند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد