کتاب «آزمون سایکوپات: سفری در صنعت جنون» نوشته‌ی جان رونسون (Jon Ronson)


کتاب «آزمون سایکوپات: سفری در صنعت جنون» نوشته‌ی جان رونسون (Jon Ronson)، اثری غیر داستانی و تحقیقی است که با نگاهی طنزآمیز و ژرف به مفهوم روان‌پریشی (سایکوپاتی) و چگونگی تشخیص آن در جامعه‌ی مدرن می‌پردازد.

۱. آغاز سفر با پاول بریتو

رونسون با روان‌پزشکی به نام پاول بریتو آشنا می‌شود که به او «آزمون سایکوپات هیر» را معرفی می‌کند. این آزمون شامل ۲۰ معیار برای تشخیص اختلال روان‌پریشی است. نویسنده با اشتیاق وارد دنیای این آزمون می‌شود تا درباره افراد بدون همدلی و وجدان تحقیق کند. این آغاز سفری است که مرز میان سلامت روان و جنون را زیر سؤال می‌برد.


۲. بازدید از زندان برودمور

رونسون برای بررسی واقعی بودن آزمون، با فردی به نام تونی در زندان روانی برودمور مصاحبه می‌کند. تونی ادعا می‌کند که برای فرار از حکم زندان، نقش دیوانه را بازی کرده است. اما حالا، چون او را سایکوپات تشخیص داده‌اند، آزادی‌اش غیرممکن شده. این داستان سوالاتی درباره سوءاستفاده از تشخیص‌های روان‌پزشکی ایجاد می‌کند.


۳. آزمون سایکوپات و قدرت آن

آزمون هیر به‌عنوان ابزاری قدرتمند برای ارزیابی شخصیت مجرمان معرفی می‌شود. اما رونسون درمی‌یابد که این ابزار می‌تواند در دست نادرست، موجب برچسب‌زنی و قضاوت ناعادلانه شود. او با مدیرانی مواجه می‌شود که بدون هیچ احساس گناهی تصمیمات بی‌رحمانه می‌گیرند. این موضوع بحثی درباره وجود سایکوپات‌ها در رأس قدرت مطرح می‌کند.


۴. صنعت روانشناسی و جذابیت جنون

کتاب به این می‌پردازد که چگونه رسانه‌ها و مردم، جذب ایده‌ی «دیوانگی» شده‌اند. رونسون به بررسی کتاب‌های روان‌پزشکی، مصاحبه‌های تلویزیونی و کارگاه‌های تشخیص بیماری روانی می‌پردازد. او می‌بیند که جنون به یک محصول تجاری بدل شده است. در این فضا، تفکیک میان افراد واقعاً بیمار و کسانی که فقط «متفاوت» هستند دشوار می‌شود.


۵. خط باریک میان عادی و بیمار

رونسون با بررسی موارد متعدد به این نتیجه می‌رسد که بسیاری از معیارهای روان‌پریشی ممکن است در افراد عادی هم دیده شوند. او خودش را هم با آزمون هیر می‌سنجد و درمی‌یابد بعضی نمره‌های سایکوپاتی را دارد! این موضوع به طنز و هم‌زمان به نگرانی می‌انجامد که مرز سلامت روان چقدر باریک است.


۶. سایکوپات‌های موفق و دنیای تجارت

رونسون بررسی می‌کند که آیا برخی مدیران و سرمایه‌گذاران بزرگ، ویژگی‌های سایکوپاتیک دارند یا نه. او به سراغ شرکت‌های بزرگ می‌رود و رفتارهای بی‌رحمانه اما مؤثر را بررسی می‌کند. برخی روان‌شناسان ادعا می‌کنند که ویژگی‌های سایکوپاتی می‌تواند در دنیای تجارت سودمند باشد. این سؤال مطرح می‌شود: آیا جامعه به این افراد پاداش می‌دهد؟


۷. خطر برچسب زدن بیش از حد

کتاب به شکل انتقادی با تمایل جامعه به دسته‌بندی سریع افراد به «بیمار» یا «عادی» برخورد می‌کند. رونسون نگران است که آزمون‌ها و تشخیص‌ها جایگزین درک انسانی شوند. او نشان می‌دهد که افراد ممکن است به اشتباه در چارچوب‌های خشک روان‌پزشکی قرار بگیرند. در این میان، هم‌دلی جای خود را به برچسب‌زنی می‌دهد.


۸. جمع‌بندی: دیوانگی درون ما

در پایان، رونسون نتیجه می‌گیرد که دیوانگی پدیده‌ای پیچیده، و تا حدی درون همه‌ی ما وجود دارد. او باور دارد که شناخت این اختلالات، نباید ما را از انسانیت و هم‌دلی دور کند. نگاه او به سایکوپاتی، میان ترس و کنجکاوی، و میان دانش و احساس حرکت می‌کند. «آزمون سایکوپات» در نهایت، آیینه‌ای برای شناخت خود ماست.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد